Gasverbruik update

In november van het afgelopen jaar heb ik aangegeven dat ik in 2022 een update zou geven of mijn poging om mijn gasverbruik te verminderen ook daadwerkelijk gelukt is.

Het inmiddels zomer 2022, en dus kan de conclusie getrokken worden. Heb ik mijn gasverbruik wezenlijk verminderd afgelopen winter? Ruimschoots ja!

In de periode van oktober 2021 t/m maart 2022 heb ik 590 kuub minder gas verbruikt dan in dezelfde periode in 2020-2021. Dat is een reductie van 70%! Zelfs ten opzichte van 2014-2015, de tot nog toe zuinigste winter, heb ik 80 kuub minder verbruikt.

Fig 1: Gasverbruik per winterFig 1: Gasverbruik per winter

Uiteraard betekent minder gasvebruik ook minder CO₂-uitstoot. In november 2021 had ik mij ten doel gesteld niet meer dan 500 kg CO₂ uit te stoten door mijn energieverbruik. Dat heb ik met 496 kg nét gehaald. Ten opzichte van vorig jaar is dat ruim een ton minder CO₂-uitstoot. Dat is toch het equivalent van een heel busje vol met droogijs.

Fig 2: CO₂-uitstoot per winterFig 2: CO₂-uitstoot per winter

Dit alles heeft me ook nog een financieel voordeel opgeleverd van ruim 800 euro.

Fig 3: Bericht van Pure EnergieFig 3: Bericht van Pure Energie

Het blijft natuurlijk bezien hoe zich dat komend jaar ontwikkelt. Mijn nieuwe energiecontract - ik heb gelukkig wel nog een jaarcontract kunnen bemachtingen - is zoals dat van iedereen veel en veel duurder dan voorheen.

Maar besparen op dat gas blijft een goed idee. Een elektrische kachel die je neerzet in de ruimte waar je het warm wil hebben - in plaats van het hele huis verwarmen - kan ik ten zeerste aanraden.